Ontdek wat een Canonieke URL is en wanneer je deze moet gebruiken

Ontdek wat een Canonieke URL is en wanneer je deze moet gebruiken

Gratis SEO-audit

Doorzoek de website voor technische problemen en ontvang een geprioriteerde takenlijst met gedetailleerde handleidingen voor het oplossen.

Something went wrong. Please, try again later.
Trusted by
Sitechecker trusted company

Free Website SEO Checker & Audit Tool

  • Scan the site for 300+ technical issues
  • Monitor your site health 24/7
  • Track website rankings in any geo

Op het moment is het uitsluiten van het probleem van duplicate pagina’s een van de belangrijkste stappen bij met optimaliseren. In de meeste gevallen moet de 301 redirect gebruikt worden als oplossing. Wanneer we geen 301 redirect kunnen gebruiken, of pagina’s nodig hebben om te tonen aan de bezoeker, dan is het rel=”canonical” attribuut onmisbaar. Met deze toevoeging kun je het probleem van dubbele content snel oplossen.

Hoe gebruik je rel=”canonical”?

Op de webpagina (belangrijkste manier)

Om de canonieke link voor de huidige pagina te specificeren, is het volgende belangrijk: Het is erg belangrijk dat dit in de HEAD sectie komt te staan, aangezien de instructie genegeerd wordt door de zoekmachines wanneer deze ergens anders komt te staan

<link rel="canonical" href="http://site.com/canonical-link.html"/>

Via xml-site map

Voor iedere pagina kun je in de xml-map van de website een canonieke link aangeven. Maar, in dit geval, kunnen de zoekmachines deze aanbevelingen negeren.

Detecteer niet-indexeerbare webpagina's

Start audit en ontdek welke canonieke URL's zijn afgesloten voor scannen door bots van zoekmachines

Something went wrong. Please, try again later.

In het antwoord van de server (beste voor non-html documenten)

Moeten er canonieke links gespecificeerd worden voor non-html documenten, bijvoorbeeld voor pfd-files, dan kun je de canonieke link aangeven in de http-header. De server moet bij het oproepen van een duplicaat bestaan het volgende antwoorden:

Link: <http://site.com/main-file.pdf>; rel="canonical".

Onthoud dat Google op dit moment alleen ondersteuning biedt voor Web zoekresultaten voor deze header.

Wanneer gebruik je canonieke verwijzingen?

Wanneer je exact weet dat je duplicate pagina’s op de website hebt

Wanneer je een goede reden hebt om gelijke of bijna gelijke pagina’s op de website te plaatsen, en tegelijkertijd alle pagina’s op de website moeten staan, dan is het wenselijk om te bepalen welke van de pagina’s het belangrijkst is en vanaf welke pagina’s canonieke links moeten komen die naar deze belangrijkste pagina verwijzen.

Wanneer het lastig of onmogelijk is om 301 verwijzingen te gebruiken

Normaal gesproken is het beste om 301 verwijzingen te gebruiken, maar het is lastig of langdurig werk om dit te implementeren, en dan kun je de rel=”canonical” gebruiken. Volgens Google is het belang van de canonieke links volledig identiek aan het belang van de 301 verwijzingen.

Meerdere pagina’s voor een productserie

Wanneer je meerdere productreeksen in een online winkel hebt, waarbij bijvoorbeeld alleen de kleur anders is, dan is het verstandig om een van de producten als hoofdproduct aan te wijzen, en canonieke links te gebruiken voor alle andere producten in deze serie.

Voor verschillende soorten producten in een catalogus

Wanneer de producten op jouw website gesorteerd kunnen worden op verschillende manieren en de parameter gespecificeerd wordt in de URL:

http://site.com/dresses.html?sort=price

dan is het belangrijk dat alle andere combinaties van sorteren een canonieke links krijgen naar de catalogus met de standaardmanier van sorteren. Normaal gesproken is dit een URL zonder paramater die bepalend is voor het sorteren van de producten:

<link rel="canonical" href="http://site.com/dresses.html" />

Voor het maken van een cataloguspagina met alle producten

Volgens de aanbevelingen van Google, is de manier waarop de canonieke link voor alle pagina’s van een catalogus gemaakt wordt optimaal voor het indexeren van alle producten/artikels als site directory pagina’s, en voor de producten en artikelen op de website zelf. Met deze manier moet je een ‘Bekijk alles’ pagina maken vanaf elke pagina van de pagination met een canonieke link naar de pagina ‘Bekijk alles’.

Print pagina

Is het printen van pagina’s op de website geregeld door een toegevoegde parameter, zoals,

http://site.com/news-1.html?print=yes

dan is het belangrijk om de canonieke link naar de hoofdversie van de pagina te plaatsen

<link rel="canonical" href="http://site.com/news-1.html" />

Wanneer je een affiliatie programma gebruikt op jouw website

Heb je een affiliatie programma of een ander systeem met verwijzingen op jouw website, dan is het belangrijk om de canonieke links voor alle pagina’s te gebruiken die affiliatie links kunnen zijn. Vergeet je dit, dan kunnen deze opgenomen worden in de resultaten van tientallen, honderden of zelfs duizenden pagina’s die als duplicaat aangemerkt worden, omdat de zoekrobot de nodige pagina’s indexeert waar de links naar leiden. Voor alle pagina’s die affiliatie links zijn

http://site.com/dresses.html?partner=dkfEi3dj1

schrijven we de volgende constructie voor:

<link rel="canonical" href="http://site.com/dresses.html" />

Hiernaast kun je Google laten weten dat niet alle parameters geïndexeerd moeten worden via URL Parameters (in Google Webmasters, sectie Scanning). In dat geval moet je de partner parameter aangeven, op een manier waarop de inhoud van de pagina niet aangepast wordt.

Om de directory index file samen te stellen

Het is belangrijk om te controleren dat de bestanden in de directory type index.html niet zorgen voor duplicaties: Dit kan gebeuren wanneer twee van deze adressen beschikbaar zijn voor indexeren, zoals http://site.com/dresses/ en http://site.com/dresses/index.html. In dit geval is het gebruik van een canonieke link de makkelijkste oplossing wanneer je deze plaatst op http://site.com/dresses/index.
Html:

<link rel="canonical" href="http://site.com/dresses/" />

Bij gebruik van dezelfde inhoud voor verschillende domeinen of verschillende talen

Ontwikkel je websites die op elkaar lijken, of verschillende versies voor verschillende talen van jouw content, maar tegelijkertijd verschillende websites maakt of verschillende talen gebruikt, dan moet je de rel=”canonical” gebruiken met een link naar de hoofdversie van de content.

Meest voorkomende fouten bij gebruik van rel=”canonical”

Gebruik op pagina’s met pagination

Het gebeurt bijzonder vaak bij pagination of bij het maken van een serie van pagina’s dat de canonieke eerste pagina gebruikt wordt in de link. Maar dat is niet correct, omdat het op deze manier nooit mogelijk is om alle pagina’s van de serie te indexeren.

De canonieke verwijzing kan niet geïndexeerd worden

Wanneer we een canonieke link plaatsen naar een andere pagina, dan moeten we er zeker van zijn dat die pagina geïndexeerd kan worden:

  • page gives 200 server code;
  • op de pagina is geen verbod dat indexeren onmogelijk maakt (door de meta tag voor robots en noindex).

Verschillende links rel=”canonical” van een pagina

Voor elke pagina kan er maar een canonieke pagina zijn. Zijn er meerdere pagina’s aangegeven, dan kan alleen de eerste instructie gebruikt worden.

Verschillende canonieke URLs

Zorg er altijd voor dat je dezelfde canonieke pagina’s specificeert voor verschillende implementaties (bijvoorbeeld door de xml-map van de website en door rel=”canonical” op de pagina zelf).

Verkeerd gebruik van gerelateerde links

In de meeste gevallen is het altijd goed om absolute voorkeuren aan te geven bij het opzetten van de canonieke verwijzingen:

<link rel="canonical" href="http://site.com/dresses.html" />

Aangezien je bij het aangeven van gerelateerde verwijzingen erg makkelijk een fout kunt maken tijdens het opzetten:

<link rel="canonical" href="site.com/dresses.html" />

De zoekmachines zullen deze instructies dan simpelweg negeren.

Snelle Links

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk meer berichten
Ontdek de Uitgebreide Cheat Sheet voor HTTP Status Codes
Technische SEO
Ontdek de Uitgebreide Cheat Sheet voor HTTP Status Codes
Roman Rohoza
Jan 31, 2024
Hoe maak je een aangepaste 404-foutpagina met je eigen ontwerp?
Technische SEO
Hoe maak je een aangepaste 404-foutpagina met je eigen ontwerp?
Roman Rohoza
Jan 31, 2024
Wat is paginering en hoe stel je het correct in?
Technische SEO
Wat is paginering en hoe stel je het correct in?
Roman Rohoza
Jan 30, 2024
close